RetroShock hivatalos csatornája. Retró filmek humoros bemutatása, minden, ami az emberi képzelet sötét sikátoraiban valaha is megfogant. A színház senkit sem kímél.
Emellett itt üzemel a Gépszínház is.

Létezik egy hely... Egy öreg Filmszínház... ahol a filmtörténelem legszörnyűségesebb filmjeit vetítik, minden egyes nap. Így van, a legenda igaz, a RetroShock a múlt század retro gyöngyszemeinek humoros bemutatásával foglalkozik. Minden korosztálynak ajánlott, bátran fogyasztható pofonsorozat NEM csak a retró őrülteknek. A színház falai mögött rejtélyes alakok dolgoznak a filmbemutatókon... Egy test nélküli android, Isaac, egy M.I., aki AYA névre hallgat és minden celluloid fájdalom hordozója: KenytheOne. Emellett filmajánlókat is találhatsz igazi gyöngyszemekkel, vagy akár őrült találmányokkal. De a lényeg a lényeg... OTT A SZÖRNY!

EMAIL: [email protected]
facebook.com/RetroShockChannel
facebook.com/antifaces19

Patreon: www.patreon.com/RetroShock

 • 30
 • 25 723 363

Megjegyzés

 1. Eagleiser

  Egy kérdés. Ezt ki tudta dislike-olni?

 2. Dániel Miklós

  visszajöttem meghallgatni az ending tracket, erre meg... :)

 3. Tomas Mihalik

  egy sorozat ahol folyton cserélik a főhőst színészt ? hát a James Bond.

 4. Hajnacs David

  Még ami jó játék a logikája is tetszett az mdk vagy az mdk2 .

 5. Herendi Jenő

  Sziasztok! Keresek egy filmet : amire emlékszem , fogoly tábor ha nem tévedek orosz film de nem biztos, egy szőke nő aki ennek az Tábornak a Parancsnoka nagyon agresziv, az őrökkel is sokszor erőszakos. ELŐRE IS KÖSZÖNÖM !

 6. Tomas Mihalik

  azért jó lenne tudni hogy a nagyvállalatok és milliárdosok szerint jól van ez így ? büszkék magukra hogy ezt ők okozzák ?

 7. Tomas Mihalik

  én is szeretem a Water Worldöt, tiszta Mad Max :D

 8. merk evelyn

  Sziasztok,keresek egy filmet Talán afrikában játszódik egy kicsi faluban nagyon elmaradott hely Adva van kif fiú akinek olyan álmai vannak ...hegyeket lát hósipkával egy nevet emleget emlékszik a kicsi városra ahol él jómódúak nagy házzal de a feleség meghal és az őfeladata hogy az életbe visszahozza a volt férjet hogy új életett kezdjen A kisfiút az álmok felzaklatják a helyi pap még ördög üzést is alkalmaz De nem hagyja nyugton a kivételes eset fel kutatja a várost az egyház segítségével és elviszi a kicsi fiút Valóban látnak hófödte tájat amit a gyermek a földre rajzolt amit álmában látott sokszor egy bottal elmaradott kicsi falujukban Megtalálják a családot ....a férj hitetlen de a kicsi fiú közli hogy vett a feleségének egy piros bugyit és sok egyebet mond amiről csak kettőjük tudhattak csak a házaspár A sikátorban ott a bolt ruha anyagokat árultak még a széfet is megtalálják a tapéta mögött !!Mert közben el adták ...... és más jellegü bolt lett . A férjnek azt üzente a volt feleség ......lépjen tovább élje az életét !elore is koszonom

 9. Peter Bertok

  Lassan 8 év telt el a szám létrejötte óta, még mindig itt vagyunk...

 10. atrask0

  Keresek egy filmet Amire emlékszem, hogy (talán) közép iskolás, okos lány. Elmegy valami tech bemutatóra, ahol van egy gép amivel lehet egy karaktert tervezni. Vihar lesz, amikor a csaj bemegy a gépbe, és éppen tervezi az ideális srácot. A villám becsap, és a megtervezett srác testében tér magához. Az okostojás haverját (aki fiú) kéri meg, hogy segítsen neki vissza változni, addig nála húzza meg magát. na kb ennyi maradt meg.... Köszönöm a segítséget!

 11. Szekeres Elektra

  *Valami nagy közeleg. - jön a felkiáltás. - Mi az? A mélység rejtett ősistene, Cthulhu? - Nem... dehogy, csak Kenny egy új videója.*

 12. Pogi

  Szia Keny. Szeretném ajánlani Retroshock alapanyagnak a Soviet Gyűrűk urát. index.hu/mindekozben/poszt/2021/04/08/on-latta-mar-a-szovjet-gyuruk-urat-most-megnezheti/ Szerintem nagyon vicces alapanyag lenne. Like aki így gondolja!

 13. Peatce

  SZÁTÁTVA bámultam végig. Egyszerűen olyan tartalmat adsz a youtube-ra amit már tévében sem látni. Le a kalappal!

 14. István Szennai

  biztos ötszászor mondták már, de a "rogue" szó kiejtése "róg" (vagy "róvg" ha nagyon preciz akarok lenni). A Hammerhead Cruiser pedig a KOTOR-ból lett átemelve, ez nekem baromira tetszett (a baj h csak nekem). ui.: btw. ezek a CGI animációk honnan vannak? SWTOR?

 15. Tomrysens

  Aaaaaaaaaa IGEN!👉

 16. fulee9999

  nagyon jó videó lett, nem is tudtam hogy lesz negyedik része a Syberiának, nagyon várom ( ha már a harmadik ilyen sorozat-idegen lett ). Azon mondjuk jót mosolyogtam, hogy az Amerzone-t megemlítetted, aminek nem mellesleg maga a pokol volt az irányítása, de a Sinking Islandet nem, pedig az is Benoit Sokal játék, és annak a hangulata nagyon közel van az első Syberia játékhoz.

 17. Ferenc Rucska

  Elképesztő, végigmosolygom az egészet. Annyira telitalálat az összes leírás és annyira a mi gyerekkorunk, hogy az félelemetes. Plusz pont a háttérnótákért meg a konstans iróniáért.😃 Kíváncsi lennék egy online flash játékok verzióra is, hogy vajon hány százalékban stimmelne az enyémmel.😎

 18. Farkas Sándor

  A nyitó dal - ha jól sejtem Jamin Winans Inkjéből a City Surf, vagy a John's Walk feldolgozása. Amilyen szelíd, olyan ereje van. Az Ink és a Frame is illene a csatornához; a valóság és a sors, a szabad akarat, a bűnhődés és megváltás témájában gyönyörű történetek. :)

 19. Nafras88

  Kedves Kenny és színházrajongók! Az Atlantisz urai című filmből kérhetnék egy bemutatót? Abban is van vízbe merülős, búvárharangot megtámadós, embereket riogatós, atlantiszi falonfelmászós mocsárból előacsarkodó szörnyszülött. Vhs en gyerekkorom meghatározója volt, a napokban néztem újra és ugyanúgy hatalmasat ment a film, húsz év után is...

 20. Midnight training

  Gyermekként láttam a nyolcvanas évek végén már akkor nagyon oda voltam a sci-fi műfajért.Egy fokkal grandiozusabb bemutatót reméltem neki,de így is szuper volt látni dicső fényét újra gyújtva.....milyen hozzászólást vártok egy olyan embertől akit szülők mozis ismerősére bízva beültették 10evesen a Nyolcadik utas a halál filmre??¿ Végignéztem mondhatom.... azóta is azt hiszem ezek a lények léteznek valahol😊

 21. Antal Nyeste

  3:04: Aztán kiderült, hogy a polipok tényleg pofozkodnak. :) player.hu/kaland/olyan-pipa-lett-egy-polip-ausztraliaban-hogy-pofon-vagott-egy-ferfit/

 22. Ondrej Zsemlye

  A könyvet is kell olvasni ... az egyik legjobb könyv amit valaha olvastam. És IQ 70 el van írva, abnormális a stílusa, elképesztő hogy ezt valaki így meg tudta írni.

 23. MEDVE1978

  Kathleen Kennedyt és Rian Johnsont alapvetően élethossziglani kecskefejésre ítélném. Filmekhez nem engedném többet közel őket.

 24. journeyrickman

  Chip és Dale-re azt mondod ,hogy patkàny nyomozók.Mókusok nem patkànyok.Szuper videó 😊

 25. Balázs Bakai

  Hát, sajnos nem lehet már megnézni a videót ha nem adod meg google-nek a bankkártya adataidat vagy a személyidet, köszönjük youtube ♥

 26. Kozmonauta 05

  Évekbe telt mire rájöttem hogy nem azt mondja hogy "mégsem hallgatnak" hanem hogy "mindig hallgatnak" Teljesen más megvilágításba helyezi az egészet, az életem gyökerestül megváltozott, mondhatni 180 fokos fordulatot vett.

 27. Kozmonauta 05

  0:24 *Amanda bácsi joined the chat*

 28. Tímea Földesi

  Keresek egy filmet Nem emlékszem sokra belőle, de ha jól rémlik, egy négy tagú család van benne, két lány gyermek , és a kislánynak valahogy lesz egy kutyája, a nővérének meg valami punk pasija van , és a kutya egyszer megmenti a nővére paliját ha jól emlékszem. Nagyon jó lenne ha valaki ennyiből rájönne évek óta keresem

 29. Lászka Dániel

  Pénteken kapom az oltást! "Hogy legyen holnap" !!!!!!!!!!

 30. O. L.

  Csak egy megjegyzés. A balesetek 75%-át férfi sofőrök okozzák.

 31. Lajos Balla

  seaquest dsv - a mélység birodalma

 32. ibolya mezei

  Hibátlan! A való világ iróniája! Tökéletesen igaz!

 33. MaeRi01

  Ez nagyon szuper 2 órás válogatás volt, nagyon élveztem! :) Van egy mese - Az ásító királylány -, amit bárkinek mesélek, nincs meg senkinek az emlékében, csak a testvéreimnek, mert együtt láttuk a tévémacis esti mesék között. :)) Volt egy királylány, akinek a király férjet keresett és a jelölteknek mindenféle előadásokat kellett tartaniuk, hogy szórakoztassák őt, de a királylány mindegyiket végigásította. Lehetett jópár része, de végül nem néztük meg, mert nyilvánvaló volt, hogy majd az utolsónál nem fog ásítani és a király ahhoz fogja hozzáadni. Reméltem, hogy megtalálom a listádban, de nem szerepelt köztük, úgyhogy lehet csak álmodtuk ezt a mesét.

 34. Star Saber

  Reméljük a 2. merülésben el jutunk Rapture városába, hiszen az is egy fantasztikus hely.

 35. Dominik Dobi

  Valahol meglehet nézni?

 36. Adrienn Szalai

  Szeva Kenny nemrégen találkoztam a We need to go deeper játékkal bemutatnád? Tele van easter eggel és különleges kinézettel és történettel

 37. HUN KisDomper

  Az űr zsoldosairól a halo jut eszembe olyanok a ruháik

 38. petranyi123

  Egyszer szívesen megnéznék egy így készül egy epizód részt. Zseniális minden videó minden részlete kiváncsi lennék hogyan készül.

 39. Sorozatok Világa

  Na igen, a termodinamika 2. főtétele erről szól. Idézem: ,,A természetes folyamatok iránya mindig olyan, hogy a rendszer entrópiája, rendezettlensége nő." Nem valami bonyolult kifejezés, kilencedikes fizika anyag.

 40. Darth hugymurugy Vectivus

  Nyugodjatok már meg g.ci retroshock a csatorna neve FIXEN LESZ BIOSHOCK RAPTURE. Na most akkor gorland vagy fontaine? Mi az eredeti neve a pszihopatánknak 1000 dolláros kérdés. Vigyázz beugratós.

 41. eli

  Én, aki félek valamilyen szinten a tenger óceán stb mélységétől, csodálva és örömmel néztem ezt a videót. Köszönöm :D Jöhet barlangokkal ez vagy hasonló majd :D

 42. Furyzeal

  I've got the power 🤣🤣🤣 kiégek családostul 🤣

 43. Ferenc Rucska

  Igényes, hiánypótló és szépen megkomponált videó a kutatómunkától a megvalósításig. A stilisztika és a frappáns nyelvezet csak hab a tortán az érdekfeszítő témák és megfigyelések mellett. Csak gratulálni tudok.

 44. Gyufa V

  Amikor a doktor bead magának retroshok eszenciát alata a zenének mi a neve

 45. Vajet Nemes

  Szia keresek filmet. Horrol , és szellemes. Nő meg a férfi vissza költöznek nő gyerekori otthonába , Ahol furcsa események történek. Fal mögött furcsa zajok halladszanak . Kiderül mikor gyerek volt korában hallót kopogásokat fal mögött . Bemászót fal mögé mert meg rémült csaj , és tálalt egy gyerek holttestet kiderült vagy a ikertestvére vagy tesók voltak. Szüllők bezártak a fallak közé és ott halt meg. 1 éve keresem :( Köszönöm.

 46. Milán Maschgán

  11:23 : " Hát aki nem látja is érzi! "

 47. Péter Hajdu

  Ó, a Tycon játékok... Igen, a vonatos játékot én is toltam, hatalmas bukta volt a cég mindig. Aztán már felnőtt fejjel is neki ültem pár éve. Hihetetlenül jól megkomponált gazdasági játék - mint kiderült róla - és bizony ahogy a gazdaságban is, minden mindennel összefüggésben volt. Nem is csoda, hogy gyerekként nem tudtam nyereséges vállalkozást összehozni... Na, felnőttként, némi gazd-i ismerettel a hátam mögött már megettem reggelire. ;)

 48. 19Crusader91

  Hölgyeim és Uraim! Erről szól a youtube. Erről amit itt Kenny The One képvisel.

 49. chapwees

  Hallod, odatetted...

 50. hosszú lépés

  A magyar népmesék kapcsán kicsit felhököltem.szeretem őket de minden van benne csak tanulság nem.mielőtt valaki belém kötne.nézze újra a részeket:)

 51. Lezúziusz

  Én aki subnauticázik O_O

 52. Ze ro

  Annyira gáz,amikor egy pókot vagy pók alakkal rendelkező,¿¿hát szereplőt?? raknak be gonosznak vagy legyőzendő ellenfélnek. Felesleges félelmet okoznak az erre érzékeny embereknek,pont mint a cáppákkal vagy krokodilokkal.

  1. Ze ro

   Nem arra gondoltam,hogy egy eleve arachnofóbiás nézne egy olyan videót, amiben szerepel a pók,hanem amikor tudattalanul kialakít egyfajta félelmet pl. a gyerekekben. Igen sok mesében öltenek pók alakot a gonosztevők és ez lehet egy olyan fő befolyásoló ok,a pókfóbia kialakulására.

  2. RetroShock!

   De miért nézne egy arachnofóbiás pókos filmeket? Szerintem ez a minimum, hogy válogassa meg az ember, ha valami nem neki való :)

 53. Péter Barta

  Dream Evil The Chosen Ones 😊😇

 54. str kist

  A Nagy kékség nem lesz megemlítve?

 55. frank457777

  A Dune is jól csinálta ezt

 56. Pablo Pestobar

  Néha arra gondolok, önző módon, hogy ez csak nekem szól, mivel csak én értem meg. Aztán a kommenteket olvasva rádöbbenek videóról videóra rájövök, magyar barátaim, akik értékelik a szépségét a rossznak és jónak, itt lelik meg a saját kis medekéküket. Tehát ez a számkivetettek egy kis medekéke! Köszönjük!

 57. The Gaming

  Fantasztikus az a minőség amit ez a csatorna képvisel ! Remélem a következő merülés alkalmával szóba fog kerülni Nick Cutter Mélység című könyve is. Erre mondjuk elég nagy a valószínüség. Egy ideje már bebizonyosodott, hogy nem ismeretlen a mű a 19-es alany számára...

 58. Erik Egon Safranyik

  Hetet ütöttek, gyerünk lököttek!

 59. Julian Angelus Lacrimosa

  Nem tudom, hogy ezt miért csak most találtam meg, de hálás köszönetem érte. Nagyon jó volt és sqjnos nqgyon jól mondod. Az életet az ember semmisíti meg.

 60. Nagy Hermina

  Keresek egy filmet!! (Horror) Kiskoromba láttam, annyira emlekszem, hogy volt egy terhes no, aki a dokitol kapott egy kazettát amit hallgasson es az nyugtatja a babat, de mikor allitgatta a hangokat es furcsa mély hangot hallott benne ami lenyegeben azt tette a babaval hogy mikor megszuletett (ugy emlekszem ez nem biztos) hogy gonosz lett olt a baba.. arra emlekszem még hogy a kocsiban a baba a no labat elkapja, és hogy a vége fele az volt h a baba puceron veresen ul egy kisebb sziklan. Pls segitsetek nekem vagy aki tudja melyik ez irja le mert mar nagyon régota keresem tobb éve. Köszönom🙏

 61. Gergő Kovács

  Köszönöm ezt a nagyszerű videót

 62. New G

  Tényleg kiváló táptalaj a víz egy iromány megalkotásához...rengeteget tud segíteni tölteléki jelenetek megírására is és fő tematika szempontjából is.

 63. Kovacs Attila

  Egyszeruen az ahogy beszelsz es ossze rakod a videokat valami fenomenalis. Ertheto jol felepitett es nehol humorral fuszerezett de megis olyakor komoly hangvetel amit megtudsz utni az valami elkepeszto. Egy szoval koszonom hogy vagy a youtuben hatalmas vagy. Csak igy tovabb

 64. segg bekur

  A gömbben van sajnos egy oriási hiba amit még sehol nem hallottam meg emliteni. A "J" és a "H" betű csak a Jerry-Herry névben van összekeverve egy másik szóban se, viszont ha nem így lenne akkor hamrabb le esne nekik hogy mi van de ez így sajnos nagyon lyukas, de nekem is nagy kedvencem.

 65. Nagy Gergő

  jófiú xd

 66. B Brasta

  3:00 nál lévő szöveg honnan/miből van? Fontos lenne valamihez csak maga a szöveg, többi hang kicsit bezavar

 67. B Brasta

  Szia! Egy kérdés: honnan van a "depth of xy metres" női hangon szóló beszéd?

  1. Jimmy Fülig

   @B Brasta Na akkor hogy is csinálta? 😌

  2. B Brasta

   @RetroShock! köszi 😌

  3. B Brasta

   @RetroShock! értem, tehát akkor nem is valami "text to speech" funkcioval csináltad?:)

 68. Dávid Horváth

  Gratulálok! Tanítanod kellene ezt a műfajt!

 69. lego kamasz kölykök official

  hu hát féltem a bátor a gyáva kutyátol a bátyám és a növérem imádta amikor lett hugom megszünt

 70. Peter Acs

  Minőségi tartalom, minden perce élvezet volt.

 71. kalmix88

  Armadánál nagyon sok egybecsengést éreztem, a nemrégiben bemutatott (és el is tűnt a süllyesztőbe) vándorló ... akarom mondani: Ragadozó városokkal. Némi plágiumot érzek a levegőben. Egyébként arra gondoltam, hogy a következő részben - mert gondolom folytatódni fog a kihívás - esetleg játékok vilgát is be lehetne hozni; úgy mint a Bioshock vagy a SOMA című játékoké. Bár igaz, az utóbbi nem dolgoz fel, túl nagy időszakot, de annál érdekesebb, hogy hová jutott az emberiség.

  1. kalmix88

   @RetroShock! Mindenesetre ez az Armada sokkal tartalmasabbnak tűnik. Első blikkre arra gondoltam, hogy az írója merített esetleg a Ragadoz városokból, de hogy ilyen közel voltak a megjelenések, nem valószínű

  2. RetroShock!

   Hát, a Ragadozó Városok könyv 2001-es, az Armada 2002-es. Mindkettő írása éveket ölelt fel, szóval lényegében egy időben írták meg őket. :) A hasonlóság valószínűleg a véletlen műve.

 72. Takács Péter

  Nagyon halas vagyok erted hogy kitartoan tolod nekunk a te videoid nezese nem bant mert minosegi elmenyt nyujt. Na es ez az ami igazan ritka foleg ilyen kitartoan halam es shalome! ✌️😎🕺🚀

 73. Ze ro

  5:33 üdvözöljük Mickey Egeret

 74. Viktor6665

  32:48 Bocsi, hogy kijavítalak, de 10900méter, nem 11900 méter a legmélyebb pont.

  1. RetroShock!

   Igen, a hiba azóta nekem is feltűnt, ezt félremondtam :)

 75. Sandor Paprika

  Bazd meg úgy röhögtem hogy félre nyeltem az ayrant. 😹🤣😅 Bakancsos szörny.

 76. D. Dániel

  Sziasztok. Keresek egy filmet Egy apa a lányával az utcán él egy nő elűtii az apát eszméletét veszti az apa mind kettőt haza viszi ételt kapnak megfürdhetnek s a nő meg szereti őket.

  1. D. Dániel

   @Etelka Csányi-Tóth Igen. Köszönöm.

  2. Etelka Csányi-Tóth

   Huncutka !

 77. lab22johnny

  >>> Kenny, NEM értek egyet veled - A Gömb: /A Gömb a világ egyik legjobb science fiction-je. Könyben. De nem azért ott és nem a filmen mert Polip./ Spoiler nélküli vélemény: 1. - A könyv nem egy idegen létformával való effektív kapcsolatfelvételről szól. Ha mégis úgy tűnik, az a könyben nem a Gömbre irányul, hanem a filmből kihagyott polipra. A Gömb se nem lény, se nem idegen életforma ellentétben pl Lem Solarisával. Sok hasonlóság van a solaris és a gömb között de az a semmiből felbukkanó vérfagyasztóan természeteellenes random emberek, rokonok, képzelt személyek, személyzet olyan helyszíneken ahol a jelenlétük konkrétan lehetetlen lenne (igaz ez az ijesztően életképtelen, hiányos szervi rendszerrel megáldott mégis élő és mozgó lényekre is) és nem a gömb ill bolygó párhuzama. Ebben egyértelműen merített Chrichton Lem munkásságából, a pszichológiai hadviselésben. 2. - A Gömb ábrázolása nemhogy nem hű a könyvben leírtakhoz, egyenesen tönkre vágja a filmben a lényeget. Más szintre emeli és az eredetit porrá zúzza. A könyvben egy tökéletes fémgömböt találnak olykor változó rúnákkal/jelekkel az oldalán egy sávban körbe. És itt totálisan félrecsúszik a film, ahogy az elemzésed is. Ugyanis a gömb nem élőlény hanem "tárgy". A mű pedig nem idegenekről, hanem saját magunkról, az emberi természetről szól. Ha találsz valamit ami idegen, nagy, tökéletes és sérthetetlen, hogyan jutsz be, hogyan tudod meg mi van benne. Semmi más nem érdekli az embereket, minthogy mi van egy olyan tárgyban, amit nem tudnak kinyitni. Nagyon nem mindegy. (el is filozófál a könyv egyik szereplőjén keresztül az író, hogy mi van akkor ha nem tudják megfejteni, tönkre tenni, felrobbantani, h kiviszik a sivatagba egyszer és atommal sem tudják kinyitni, az maga lenne az emberiség legnagyobb csalódása / ha nem derül ki mi van benne) 3. - A film nem a polip hiánya miatt lett sokkal rosszabb, mint a könyv, hanem azért mert teljesen más kontextusba helyezi a történetet magát, mint amiről a zseniális könyv szól. Innentől nyomokban eredeti storyt is tartalmaz.. Emellett végtelenül le lett butítva, és pont a könyv erősségéből, a pszichológiai hadviselésből kapunk a legkevesebbet. Másodiknak pedig a fantasztikus tudósok általi tudományos elemzésekből, ami hemzseg a könyben:) Ha a filmben valódi túdósokként láttad megjelenni a karaktereket, akkor a könyben ez x100. 4. - A könyben a legeslegjobb legepicebb lezárást adják a történetnek, ami kézenfekvő de mégsem hiszed hogy eljutnak erre a pontra. Nem létezik ennél elgondolkodtatóbb, és a maga módján bizony katarktikus befejezés, pláne hogy van benne egy csavar is.

  1. RetroShock!

   @lab22johnny Na, így már tisztábban értem, mit akartál mondani és remek kis összegzést írtál. Kifejezetten tetszik a "gömb csak egy teszt, a kapcsolatfelvétel előtt" gondolatsor. Ezzel akár azonosulni is tudok, jó kis gondolat. Igen, az tiszta sor, hogy a gömb replikát készítve az ember tudatalattijából gyakorlatilag egy másik perszónát létrehozva képes önmagaddal szembeállítani, veled kommunikálni - de biztos magyarázatot sem a könyv, sem a film nem ad arra, hogy mielőtt beléptél, vajon a gömb "üres" volt-e, vagy valóban csupán egy másoló-manifesztáló "gépezet". Lehetséges egyébként ez a gondolat is. Na ezért is jó mű :D Úgy hagy nyitva kérdéseket, hogy azért közben mégis ad kapaszkodókat. Amúgy feltételezem, hogy a sorozattal új irányokba nyitnak és nem akarják pontról pontra venni majd a könyvet - őszintén megmondom, remélem is, mert a könyv jó úgy, ahogy van, de lehetne rá építeni még bőven, terebélyesíteni kicsit ezt az egész pszicho-őrületet. Na, az emberi manifesztációk hiányával teljesen egyetértek - feltételezem, a rövid játékidőben az a hirtelen felbukkanó jópár új karakter már teljesen összekavarta volna az átlag mozinézőt - amit amúgy így is megtett a film :D

  2. lab22johnny

   @RetroShock! Hű, köszi a választ:) örülök, hogy elolvastad amit írtam. A sorozatra kíváncsi leszek, nem hallottam még róla. Azért nem tudtam leírni mire gondolok, mert nem akartam spoilerezni /így nagyon nehéz/, de most kénytelen vagyok egy ilyet is írni:) ! Spoiler Alert ! (inkább a könyvet olvassátok el, mint ezt:) A történet lényege, hogy semmi nem történik a talált űrhajó körül alpvetően (lásd többszáz évnyi korall réteg borítja az űrhajót, mivel semmi nem történt vele mióta a tenger mélyére került), sem szokatlan, sem félelmetes, sem lehetetlen, míg valaki be nem jut a Gömbbe ami az űrhajó rakterében van. Ehhez kivételes elme kell, olyan aki tizenvalahány évesen végezte el a Harvardot. Onnantól, hogy a matematikus a maga eltitkolt partizánakciójában bejut a Gömbbe kezdődik minden esemény. A polip a matematikus manifesztációja ami a story elejétől jelen van, a vele való kapcsolatfelvétel (ami valóban nagyon izgalmas és a "fél" könyvet kiteszi) nem más, mint az ő tudatallatijával való kommunikáció. Nem derül ki, de szinte biztos, hogy Harry az elejétől tudja, hogy a polip manifesztálódása a saját elméjének (a mélységtől-víztől, konkrétan az oriáspoliptól való félelmének) kivetülése, ezt legalább bele tették a filmbe, hogy a kedvenc könyve egy konkrét rész után üres lapokból áll, mert annyira félt tőle gyerekként. Ezért kódolja (tudatosan vagy eleinte lehet h tudattalanul, kvázi tagadás) az üzeneteket, nem másképpen, mint ahogyan azt egy matematikus elme kódolná. Ez az a kódfejtés, ami látszólag egy idegen entitás polip-kommunikációs kapcsolatfelvételi kísérlete, de nem az. Egy percig sem. Onnantól, hogy más is végigviszi a kódfejtését ki is derül, hogy a Jerry az Harry. (mivel matematikai kódolásban nem tudta elrejteni a saját nevét, ezért szimplán hazudott róla) Meg is szűnik a polip-veszély létezni onnantól, hogy a támadásban eszméletét veszti. De csak addíg amíg újra magához nem tér. Ugyanez igaz az összes szereplőre és a félelmeikre a későbbiekben, miután ők is "megjárták" a gömböt. /igazad van hogy a polip hiányzik a filmből mint állandó veszélyfaktor, de az csak 1 a sok közül, egy elég erős faktor/ A Gömb egy tárgy amit a jövőben egy emberi űrhajó talál irtózatosan messze, annyiban idegen, hogy nem emberi kéz alkotta. Épp ezért az "idegen" jellegért nem tudják értelmezni mi célt szolgál. Az emberi elme szerint nincs semmi aminek ne lenne célja vagy funciója. Márpedig nem megfejteni a célt vagy funkciót az emberiség legnagyobb kudarca. (értsd ez alatt hogyha se rájönni nem tudnak, se bejutni sem tönkretenni az feldolgozhatatlan csalódás lenne az emberiségnek. (a Gömb sérthetetlen, erre elég hamar rájönnek) A könyv elejétől a végéig az emberi elmét és tudatalattit boncolgatja, illetve megmutatja milyen lenne, ha egy kvázi csodaerőhöz jutnánk, amely legerősebb vágyainkat félelmeinket fizikai formába önti, megvalósítja, manifesztálja. Kéretlenül. Az első perctől kiderül, hogy az ember nem képes uralni a saját gondolatait, és csak azért vagyunk biztonságban önmagunktól és egymástól, mert nem öltenek formát a gondolataink. Áttételesen viszont igen, ahogy az idézet is mondja: "A képzelet, a megvalósítás maga". Az atombombát is elképzeltük és megvalósítottuk, akár egy festményt vagy egy fogpiszkálót..) Ez az az erő amit képtelenek uralni, aminek létezését tényét, letagadják, egymásra hárítják át pláne hogy a gondolataik emberi életekbe kerülnek, de hiába, mert ha egyedül maradnak, saját maguktól senki nem menti meg őket. A tengerbiológus csaj ebbe roppan bele. A pszichológus jut a legmesszebb az önkontrollban, nem véletlenül. És, hogy mi volt a Gömbben? :) Ez a legjobb párbeszéd, ezért inkább ezt már tényleg nem írom le. De egyértelmű, hogy önmagaddal kommunikálsz ha bejutsz, és a könyv ezt a csapat pszichológusán keresztül mutatja be, aki utolsóként tud csak bejutni. (a könyben konkrétan kinyílik egy ajtó a gömbön és be tudsz lépni, ha ki tudtad nyitni, hogy hogyan lehet kinyitni, kézenfekvő:) Persze, hogy a mélytengerben a szereplők legerősebb gondolatai a félelmeik. Egyikük sem dolgozott még a víz alatt ilyen mélységben, ők szimplán a különböző szakterületek legjobbjai, azért válogatták őket össze, hogy kinyissák a rejtélyes Gömböt. Odalent mind félnek, alapból is csak nem mutatják. De mindegyikük tudatalattija hamar elárulja ezt. Mégis ugyanilyen hamar kiderül, hogy a kontrollálhatatlan elménk számára nem csak a saját kontrollálhatatlan félelmeink manifesztációi a veszélyesek, hanem egymás ismeretlen, titkolt és/vagy rejtett gondolatai. Amit egy ember sem képes uralni. (a valóságban sem) 14 évesen ez volt a legjobb könyv amit olvastam. (azóta csak 1x olvastam el) Akkor írtam egy mini novellát arról hogy mi lehetett a Gömb, az a haláluk pillanatában megállította a kataklizmát és az került kiírásra: "a pszichológiai tesztnek vége, akarják megismételni?" :D Könnyen lehet, hogy nem ilyen módon de a Gömb egy teszt, amivel idegen civilizáció teszteli az intelligenciát, kvázi szűrő a valódi kapcsolatfelvétel előtt, de az emberek nem tudják ezt sem használni, sem kihasználni, ergo elbuknak, nem mennek át az intelligencia szűrőn. A vége nem lehetne más, mint az, hogy az erejüket felhasználva immáron tudatosan elképzelik, ahogyan a felvételek eltűnnek a kameraképekről, ahogyan a félig kamu story felépül a valódi helyére a víz alatti pusztításról, ahogyan mindent elvarrnak maguk mögött még mielőtt a haditengerészet kikérdezné őket. És csak ezt követően gondolkoznak el arról, megéri-e megtartani a hatalmukat, illetve hogy "otthagyják"-e a Gömböt a többi ember számára felfedezhetően és elérhetően.. Felelősen döntenek (főleg mert saját maguktól is félnek) és eltüntetik a Gömböt a saját képzeletükkel együtt, mintha sosem létezett volna. A csavart az adja, hogy ez az izgalmas történet meg van spékelve egy időutazásos gondolati hurokkal, ami a story szempontjából lényegtelen, a későbbi események tükrében már nem:) +1: amit nagyon hiányoltam a filmből: a könyben egy sor valódi személy jelenik meg a mélytengeri bázison, akik interakcióba lépnek a csapat tagjaival. Ezeket a személyeket ők képzelik el, pl Harry-re, miután rájöttek a többiek, hogy ő idézi elő a polipot, alvás közben tudat alatt konkrét katonai fegyveressel állja el a szobája ajtaját a többiek elől, így védve saját magát, hogy ne tudják leszedálni. Szinte mindegyikük "irányít" így emberi manifesztációkat is, akik hol eltűnnek hol felbukkannak. Néha még a sajátjaikat sem ismerik fel. Ez nagyon hiányzott.

  3. RetroShock!

   Üdv! Azért jó a sci-fi, mert ilyen interpretációkra ad lehetőséget. Interpretációkra - mert jelenleg a tiédet is annak tekintem - révén teljesen más elképzelésen vagyok néhány pont esetén. 1. pont: A könyv nagyjából fele egy kapcsolatfelvétel - illetve azzal kapcsolatos próbálkozások. A gömb felveszi velük a kapcsolatot, kommunikálni próbál velük, de először nem tudja, milyen formában teheti ezt meg - majd a tudósok rájönnek és kialakul a kommunikáció. De a közös "nyelv" megtalálása csupán a kisebb probléma volt, ezután meg kell találniuk a közös "hangnem"-et is, mellyel Crichton rengeteget foglalkozik a könyvben... A gömb attitűdje, hangulatingadozásai, a személyisége és annak megfejtése a kulcsa a túlélésüknek. Már hogy ne lenne kapcsolatfelvétel - ez a könyv az idegen entitással való kapcsolatfelvétel egyik legékesebb mintapéldánya - nem tudnék veled kevésbé egyetérteni semmilyen formában. 2. A gömb tárgy - ez idáig okés, elfogadom. A gömb lehet héj - lehet kapu - lehet tároló - lehet BÁRMI, de a gömbBEN viszont van egy tudat, egy entitás - egy gondolkodó, alkotásra képes, tervező lény, aki ráadásul a hatalmát képes átruházni. Ha valami csak egy tárgy - azzal nem kommunikálsz - kivéve ha mesterséges intelligencia, azzal még lehetséges. A gömb akár hatalommal felruházott A.I. is lehet, ha nem valódi entitás, de tudat - öntudattal rendelkező, ez bizonyos. 3. Itt részben egyet is érthetünk - több pont is akad, miért rosszabb a film, a könyvnél - de számomra egyáltalán nem annyival, ahogy azt te lefested. Nagyon jó adaptáció ez, csak szimplán HIÁNYOS. Több anyag van a könyvben, több dialógus, több gondolatkísérlet, amelyek nagyon izgalmasak - és kimaradtak. Állítólag terveznek egy minisorozatot, szerintem jót tesz majd a sztorinak, hogy nem lesz elsietve és gondosan körbejárhatják. A polip a pszichológiai hadviselés legdurvább formája volt, mert nem csak fizikailag támadta őket, hanem a Gömb az üzeneteken keresztül játszott velük általa - sőt a polip színjelzéseivel is tovább fokozta a feszültséget - viszont tényleges JELENLÉTET is adott a veszélynek, ami nagyon kár, hogy kimaradt a filmből ilyen módon. 4. Ezt elfogadom, ha neked ez a befejezés a lehető legjobb. Ahogy a videóban is mondtam, elfogadom a "felejtés dilemmáját", mint olyan. Azonban ez egy afféle befejezés, mely így nem is engedett bővebb belelátást a gömb misztikumába - ahol persze bejön a "jobb ha megmarad a misztikum, ócska válaszok helyett" - ezt is elfogadom, mindazonáltal ez így egy kihátrálós befejezés. A lehető legbiztosabb módon hagyott meg mindent kérdőjelnek - és bár azt mondod, a Gömb maga az emberi természetről szól - igen, arról IS. Több rétegű mű, szerintem pont nem érdemes ráhúzni egyetlen dolgot, ha egyértelműen több fókuszpontja is van a történetnek. De egyébként ha van gyengéje a műnek, akkor nálam talán pont itt akad némi probléma - ahhoz, hogy az emberi természet ennyire lényegesen dominálhasson benne, ahhoz nagyon erős karakterek sem ártanának. És valljuk be, egyrészt ez Crichtonnnak nem erőssége, másrészt itt sem bontotta ki őket olyan mértékben, hogy tisztán felszínre emelkedhessen a tudósok benső indítékainak manifesztációja. Mert elvileg "hatalom"-ról beszélünk, amivel testet ölthet az akaratod - ha már uralod a félelmeidet. De a film aligha lépett át a félelmek manifesztációinak a küszöbén. Mert a karakterek csupán annyi rétegződést kaptak - ki mitől félt régen és ma. Te a polipoktól, ő a medúzáktól... stb. Ez így önmagában nem bír azzal a potenciállal, amivel a koncepció viszont igen - hogy a karakterek szélsőséges, legbensőbb - talán elnyomott - vágyaikat felszínre szabadítsa, legyen az hatalomvágy, vagy bármi. Őszintén - szerintem a Gömbben látható konfliktushelyzetek semmik ahhoz képest, amit a Gömb valóban felszabadíthatott volna akármelyik emberből. Jó könyv, tényleg nagyon jó, de mindig is úgy gondoltam, hogy ez a történet bőven elbírt volna még bevállalósabb cselekményszálakat. Kíváncsi leszek a sorozatra.

 78. Barnabás Béla

  Szerintem probáld ki a Long Dark cimű játékot győnyőrű sajátos grafika ami ez első pillanattól elragad igaz a sztori nem a legerősebb de pont elég ahoz hogy kiegyensulyoza a játékmenetet valamint a látványt.Egy próbát mindenkép megér.

 79. boros1124

  Annyira régen láttam már a gömböt, hogy most megismélteltem az élményt. Köszönöm!

 80. István Szabó

  A végén a monológot nem lehetne egy külön videóban is feltenni? Köszönöm.